El Coc de Sant Blai

Coc de Sant Blai

El Coc de Sant Blai al bell mig de
la Plaça de la Quartera. (foto Urioz)La festa de Sant Blai (3 de febrer) té un emblema original: el Coc.

Un coc de recapte, tradicional d'aquesta terra, amb un format no gaire usual: a vegades arriba als vint metres de llarg. Aquest coc es beneeix al migdia a l'església parroquial, juntament amb els guinaldos i els bunyols. En arribar el vespre es passeja en triomf pels carrers del poble des de l'església fins a la capella del sant, al Malanyet. Allí es rifarà el coc, i els assistents podran prendre bunyols (orelletes) amb vi ranci o garnatxa dolça.

L'afortunat guanyador del coc serà acompanyat a casa seva per tot el seguici. Evidentment, sempre hi hauran voluntaris per ajudar a consumir-lo, pel bé de la seva salut.

Un cop vençut el fred i recuperades les forces, els músics que han precedit el seguici ens conviden a ballar sardanes. Una altra forma de treure's el fred.

Aquesta festa, que se celebra al vespre de la mateixa diada del sant (sigui festiu o feiner) té un caràcter popular i tothom hi és benvingut.

Segons la tradició, Sant Blai és protector de les afeccions de la gola i la veu. Una bona precaució, a l'hivern!


Programa per al dilluns tres de febrer de 2003

 
Guinaldos
  • 2/4 d'una del matí: Muntatge del Coc i preparació dels bunyols a la Plaça de la Quartera. Adquisició de números per a la Rifa.
  • 2/4 de dues del migdia: Arribada del Coc a l'església. Missa Major i benedicció dels "Guinaldos", del Coc de Sant Blai i dels Bunyols de vent.
  • 7 del vespre: Amb la Banda de Música al davant, cercavila del Coc de Sant Blai pels carrers de la vila, acabant el recorregut a la capelleta del Sant al Malanyet, on es ballaran sardanes amb la Banda "Vila de Falset".
  • S'oferirà a tothom els Bunyols de Vent beneïts acompanyats d'un traguet de vi del Celler de l'Agrícola Falset-Marçà.
  • En acabar, es rifarà el Coc, i l'afortunat serà acompanyat per la Banda de Música (juntament amb el seu Coc) fins a casa seva. 

Col·laboren:
Diputació de Tarragona, Ajuntament de Falset - SEMAC, Parròquia de Santa Maria, Agrícola Falset-Marçà i els veïns del Malanyet


Useu el botó "Endarrere" del vostre navegador per tornar a la pàgina d'origen