Centre d'Estudis Falsetans

o Encamisada de Falset

L'Encamisada

L'Encamisada potser és una de les festes més vinculades a Falset. Actualment se celebra el cap de setmana més proper a la festa de Sant Antoni Abat (17 de gener), el dissabte a la nit i el diumenge al migdia (enguany s'escau en 17 i 18 de gener). Gairebé tota la població hi participa, de forma activa o bé com a espectadors. Tot i les dificultats per aconseguir cavalleries, en ple segle XXI encara es manté com a expressió col·lectiva de tot un poble.

El dissabte al migdia s'anuncia la festa amb un repic de campanes i l'explosió de coets. Al vespre, els carros i cavalleries es reuneixen davant del Celler Cooperatiu i, precedits pels diables i la Banda de Música, desfilen pels carrers de la vila en direcció a l'església de Santa Maria. Un cop arribats, es dóna la benvinguda als participants i es fa el pregó que acaba amb el tradicional Visca Sant Antoni!

El dia següent al matí es repeteix la desfilada i, dins de la Missa Major s'efectua la benedicció dels panets de Sant Antoni que es poden adquirir en sortir de l'ofici. Tot seguit, el seguici desfila pels carrers de la Vila i s'acompanya el Sant a l'ermita.

De nit, amb els fanalets, o de dia, amb l'agraït sol d'hivern (això esperem) l'Encamisada és tot un espectacle que no us heu de perdre.
Programa d'actes per al 17 de gener del 2004 (dissabte)
Programa d'actes per al 18 de gener del 2004 (diumenge)


Tothom és benvingut a l'Encamisada. Per a participar-hi cal seguir aquestes normes:
Normativa de l'encamisada

 • Totes les persones que portin carros o cavalleries, són responsables d'aquests i dels danys que puguin ocasionar.

 • L'organització no es fa responsable de les actuacions dels participants a la festa.

 • Els participants a l'Encamisada, sigui a dalt o al costat dels carros o cavalleries, han de dur el vestit tradicional català.

 • Les cavalleries i carros poden anar adornats, però no s'han de fer "carrosses".

 • Cal procurar que els guarniments dels animals estiguin en bones condicions i siguin adequats.

 • L'ordre de la rua que cal respectar en tot el recorregut és el següent:
 1. Dimonis
 2. Banda de Música
 3. Carros petits
 4. Carros grans
 5. Carro de Sant Antoni
 6. Cavalleries petites
 7. Cavalleries grans
 8. Pendó de Sant Antoni
La Comissió Organitzadora es reserva el dret d'alterar el programa establert per causes imprevistes i el dret d'admissió a les persones que no compleixin la normativa establerta.
La Comissió Organitzadora podrà demanar la documentació actualitzada dels animals i carros, així com de la pertinent assegurança.