Centre d'Estudis Falsetans

o Obres Completes de Salvador Estrem i Fa


Primer Volum

Coincidint amb el centenari del seu naixement, el Centre d'Estudis Falsetans l'any 1993 va compilar les obres en vers i prosa en edició facsímil, però relligat en un sol volum. Encara en disposem d'alguns exemplars.

Obres Completes

 Característiques de l'edició:


 Títol: "Obres Completes - I"

 Autor: Salvador Estrem i Fa

 Pàgines: 733

 Relligat Rústica, 24 x 17cm.

 ISBN: 84-604-6541-1    Editor: Centre d'Estudis Falsetans

 Lloc i any d'edició: Falset, 1993

Extracte de l'índex:     Obres: Si en desitgeu algun exemplar, podeu enviar-nos una nota i us indicarem com el podeu obtenir.
L'Autor: breu biografia de Salvador Estrem i Fa

Salvador Estrem

Va néixer el 28 de març de 1893 a la vila de Falset, fill d'una família modesta. De caràcter tímid, a la seva infantesa se'l podia veure jugant pel carrers del Segon Corredor, que avui porta el seu nom. Els pares Vicenç i Lluïsa foren puntals de la seva formació, induint-lo a fer-se capellà. Tot i que va ser un creient practicant fins a la seva mort, es mantingué seglar.

Lector precoç, a l'edat de nou anys ja feia versos que es publicaren a la revista infantil "En Patufet". La seva formació continuà de manera autodidacta, amb lectures dels clàssics. L'any 1909 publica alguns articles a la revista "Montsant".

També amb bona traça per al dibuix, ens ha deixat les seves visions dels llocs que visitava, personatges entrevistats, peces arqueològiques, etc. Excursionista infatigable, recorregué tota la nostra comarca, recollint troballes arqueològiques. D'aquí vindrà la seva relació amb el Dr. Salvador Vilaseca.

L'any 1915, mentre feia el servei militar a Tarragona, escriu alguns articles a la revista "Priorat" de la primera època. El 1919 es casa amb Carme Muntané, amb la que tindrà cinc fills. L'any següent (als 27) publica el seu primer recull de versos: "Les hores dolces". El seu amor a la terra no es limità a la comarca. Catalanista conseqüent, va donar classes de llengua i literatura catalanes a Falset i altres poblacions.

El 1927 veu la llum el seu recull "Elegia del Priorat i altres versos". Col·laborador del periòdic "El Llamp" de Gandesa, va fer un retrat impagable dels seus companys en forma de llibre: "La gent del Llamp". L'any 1930 fou de mal record per al poeta del Priorat: mor el seu fill Joan (amb només cinc mesos) i el seu amic Xavier Galceran. Amb tot, publica un altre llibre de versos amb un títol adequat: "La mala collita".

El 1932, en plena República, forma part de la redacció de la revista "Priorat" de la que esdevé director; presideix les Joventuts de la Lliga i crea l'Ateneu Juvenil. Publica també el llibre d'articles "Instants". A ran d'un viatge a Madrid, el 1935 surt a la llum el llibre "Terra castellana".

Des de la revista "Priorat" continua la tasca de dinamitzar culturalment la comarca, promovent una Biblioteca Pública. En certa manera, es pot considerar precursor de l'actual Centre d'Estudis Falsetans, doncs defensava la possibilitat de crear un Museu a Falset per tal de tenir cura i exhibir les troballes arqueològiques de la comarca, en contra del parer del Dr. Vilaseca, que volia centralitzar-ho tot a Reus, com així ha estat.

L'any 1936 surt el seu darrer llibre en vers: "El Crist de la Solitud", considerat per molts com la seva millor obra. En plena maduresa creativa, als 43 anys, és detingut i posteriorment assassinat a Falset el dia 14 de setembre. Però ens ha deixat la seva obra (una poesia tendra, una prosa directa, un testimoni ferm de la seva època) i sobretot, el seu exemple.

Després de la seva mort, el 1964 l'Agrupació Fotogràfica Cultural de Falset va fer un muntatge audiovisual (restaurat posteriorment el 1992) sobre el seu poema "El Crist de la Solitud", que s'ha exhibit en diversos llocs.

Actualment, un dels premis del Concurs Literari que aquesta entitat coorganitza amb l'Associació de Jubilats i Pensionistes de Falset porta el seu nom.

Llegir Salvador Estrem ajuda a comprendre uns moments determinants de la nostra història, alhora que es frueix d'una literatura fresca i suggeridora.